Image Alt

Lakanto® Monkfruit Sweetener

Mini Bubble Corner

最近廚房使用率十分高,跟小朋友在家中時間多了,一日三餐以外,更多是一起烘培🎂,享受入廚樂👩‍👧。整蛋糕或甜品,少不了要落糖,但一般砂糖是熱量來源之外,又無乜營價值,而且糖份攝取過量,又容易令血糖過高和導致肥胖,加速老化,小朋友容易蛀牙🦷,真係要好好控制先得💢!

要食得健康又美味,可以試下用 @Lakanto Monkfruit Sweetener 天然羅漢甜味劑取代一般砂糖。日本製造🇯🇵,100%天然植物提煉🌿,適合高温烹調🍛、烘培🍰、加入熱飲☕,取代到糖的甜味之餘,更重要是低升糖指數⬇️,對關注血糖或注重體重人士,都係一個很好的選擇✅!

Lakanto天然羅漢果甜味劑,主要成份是由羅漢果提煉出嚟嘅天然 #抗氧化劑羅漢果苷,#不含果糖和葡萄糖,因此係 #0卡數里,更 #不會做成蛀牙, 可以好放心俾小朋友食 。只要少量就等同砂糖的甜度,天然健康,亦不影響食物本身味道。甜品劑的顆粒頗粗大,有點似咖啡糖,好似普通砂糖咁直接加係蛋糕材料都無問題🥚,易溶,無殘餘顆粒,再入爐高温烘焙都唔影響成品既賣相、色澤和口感。加入咖啡或飲品都得,味道清甜天然😋。疫情期間入廚多,用咩材料都由自己控制和選擇,想美味健康又唔易肥一D都唔難喔❤️!

#SarayaLakanto
#天然羅漢果甜味劑
#低糖質
#低升糖指數
#日本製造
#一隻天然嘅糖
#人體唔會吸收嘅糖
#唔會蛀牙嘅糖

 


本文轉載自Mini Bubble Corner Facebook (https://www.facebook.com/MinibubbleCorner/posts/2678768322404776)