Image Alt

Lakanto® Monkfruit Sweetener

綿綿媽媽

#電飯煲焗 #脆邊蛋糕🍰🎂🥧

#零失手 #烘焙初哥 #懶人全蛋方法 🤗🤗

 

👇材料:

🔸全蛋 3 隻

🔸低筋粉 50g

🔸無鹽牛油 30g (預先整溶)

🔸Lakanto®️ 天然羅漢果甜味劑 40g

 

👇製作方法:

1️⃣ 預先掃上小小牛油係電飯煲內底部,方便焗起蛋糕後容易起模

2️⃣ 預備一盤70度以上既熱水,用作邊座熱邊發蛋時用,好處係較快容易發成糊狀

3️⃣ 將雞蛋及羅漢果甜味劑一齊用電動打蛋器打發成米黃色糊狀,記得要座著熱水上面打

4️⃣ 將過篩的低筋麵粉拌入,攪拌均勻至無粉狀

5️⃣ 將牛油拌入,攪拌至均勻

6️⃣ 拌勻後倒入電飯煲內,拎高往桌面震出空氣,有助蛋糕表面更加平滑按製

7️⃣ 可按焗蛋糕個製,如果無呢個製,就按煮飯製,大約30-40分鐘便完成。(因為大家選用既電飯煲各有不同,所以焗既時間上可能有差別)

8️⃣ 焗起後用細竹籤插入中心點,若無沾黏就代表蛋糕做好喇!

🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹

其實整蛋糕,選用 #糖份 係無可避免,但因為整比🧒綿綿食, 又希望佢食得健康,所以我會周圍尋覓較天然既代替品🤔。今次比我買到日本出品既 Lakanto®️ 天然羅漢果甜味劑,適用於高温烹調、烘焙🍪🎂🍰🍩🧁或熱飲調味☕🍵的天然代糖🍬,而不失甜味、而且不會導至蛀牙🦷。選用100%植物材料🌱☘🍀、低糖質及低升糖指數📉,關注血糖及體重健康人士一定喜歡😎!如果喜歡整甜品食, 又要夠甜,但又怕肥, 又要食得健康,呢款甜味劑一定岩晒👍👍,係製作甜品既好拍檔🤗!

 

#SarayaLakanto #LakantoHK #天然羅漢果甜味劑 #低糖質 #低升糖指數 #日本製造 #綿綿媽媽 #新手媽媽 #媽媽分享 #食得健康 #烘焙分享

 


本文轉載自綿綿媽媽Facebook (https://www.facebook.com/sukimama2018/posts/3607053869365729)