Image Alt

Lakanto® Monkfruit Sweetener

和牛b的成長日記

#健康生活 #日本Lakanto® #天然羅漢果甜味劑 #低升糖指數 #日本製造
#一隻天然嘅糖 #人體唔會吸收嘅糖 #唔會蛀牙嘅糖

平時我好鍾意整甜品俾和牛b食,但係作為媽媽都會擔心食得多甜嘢,攝取糖份過高會唔健康之餘,影響發育,仲會驚蛀牙🦷。

所以,最近整甜品俾和牛b,我就轉用咗「Lakanto® 天然羅漢果甜味劑」,代替砂糖。因為佢係日本製造,100%植物材料。仲係低升糖指數、低糖質,所以特別放心俾和牛B食。Lakanto® 天然羅漢果甜味劑亦適用於高温烹調、烘焙、熱飲調味嘅甜味劑(代糖),唔會導致蛀牙,仲適合關注血糖及體重管理人士。

除咗可以烹調用,另外仲有一款係可當代糖沖調飲用添㗎。

 

等我同大家分享一下我用「Lakanto® 天然羅漢果甜味劑」,整嘅蛋糕仔食譜先,超簡單,味道仲好好味。

味道方面,比起用一般砂糖,糖份唔高,味道仲好香甜添呀~

<材料:>
低筋麵粉35g
蛋2隻
砂糖(天然羅漢果甜味劑)20g
雲呢拿香油少量

<做法:>
1️⃣蛋及砂糖用打蛋器打至企身及出現微微的摺紋。
2️⃣麵粉分兩次過篩,加入少量雲呢拿香油,再用刮刀拌勻至無粉粒,倒入蛋糕杯裡。
3️⃣焗爐150°C焗10-15分鐘即成。

Lakanto Monkfruit Sweetener

#SarayaLakanto
#天然羅漢果甜味劑
#低糖質
#低升糖指數
#日本製造

 


本文轉載自和牛b的成長日記Facebook (https://www.facebook.com/80smami/posts/2901236299940676)